Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

"ΑΜΕΣΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ" - ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Ένα μορφωτικό εγχείρημα / επιστημονικό – παιδαγωγικό εργαστήρι / σχολείο για τη Γνώση και την Επιστήμη.
Πρόκειται για ένα μορφωτικό εγχείρημα που στηρίζεται στη διδασκαλία και στην εμβάθυνση – προώθηση της επιστημονικής μεθόδου και θεωρίας. Με γνώμονα τη φιλοσοφική προσέγγιση του επιστητού, αντλεί στοιχεία από τους χώρους της Γνωσιολογίας, της Γλωσσολογίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, της Λογικής, με έμφαση στην Παιδαγωγική. Επεκτείνεται και στο χώρο της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, προωθώντας τη διαθεματικότητα και την διεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων της γνώσης, με επιστέγασμα τη Φιλοσοφία.
Οι κύριοι στόχοι του εγχειρήματος είναι, συνεπώς, μορφωτικοί και επιτυγχάνονται μέσα από την διδακτική διαδικασία, τα μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούνται συστηματικά, (σχεδόν) σε καθημερινή βάση.
Θεωρούμε ότι μέσα από τη μόρφωση, την επιστημονική γνώση, την παιδεία και την παιδαγωγική μπορεί να αλλάξει η στάση και η συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στο περιβάλλον τους, δημιουργώντας ελεύθερους, ενεργούς και αυτόνομους πολίτες, που θα συμβάλουν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Αυτό που κάνουμε πράξη είναι και η πρότασή μας, η μορφωτική διαδικασία, η παιδεία και η επιστημονική γνώση.
Διαπιστώνουμε πως το σοβαρό μορφωτικό έλλειμμα των ατόμων είναι ένα από τα κομβικά προβλήματα της κοινωνίας, και βρίσκεται στη βάση και πολλών άλλων σημαντικών προβλημάτων και παρακμιακών φαινομένων.
Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως η Γνώση και ο Λόγος εμπεριέχουν το στοιχείο της Δράσης γιατί πραγματώνονται και ολοκληρώνονται μέσα στο κοινωνικό πεδίο και αποσκοπούν στο να εξορθολογίσουν, με βάση επιστημονικά κριτήρια και μεθόδους, την ανθρώπινη δράση και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής. Συστατικό τους στοιχείο είναι η ενοποίηση του κόσμου, άρα και η άρση των διαχωρισμών, των κατακερματισμών, των ανορθολογισμών και αντιφάσεων σε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

3 σχόλια:

sen_saven είπε...

utopia...

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε, η είσοδος κάποιου σε μια ειδική περίσταση επίτευξης προϋποθέτει ένα ικανό κίνητρο, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται τόσο από την προσωπικότητα του ατόμου και τις προσδοκίες του, όσο και από την αξία του ίδιου του επιτελούμενου έργου.
Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι τίποτα ποτέ δεν υλοποιήθηκε, χωρίς πρώτα κάποιος να το έχει οραματιστεί...

Άθεος είπε...

Όταν γράφω ότι το κείμενό σου είναι ωραία και σωστά διατυπωμένο δεν ανταποδίδω φιλοφρονήσεις.
Ευχαριστώ για την επικοινωνία!
Τελικά δεν είμαι μόνος!